Αγαπητοί επισκέπτες καλωσορίσατε.

     Η παρούσα ηλεκτρονική εφαρμογή αποτελεί μια προσπάθεια στα πλαίσια της Υπο-δράσης 1.2 Πρωτοβουλίες Νέων, της Δράσης Νεολαία για την Ευρώπη του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

     Το πρόγραμμα αφορούσε στη δημιουργία λευκώματος της Κοινότητας Βαθυπέδου και στόχο είχε την αποτύπωση των συνθηκών διαβίωσης και της πολιτισμικής διαφορετικότητας των βλάχων του Βαθυπέδου Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα, που διήρκεσε 18 μήνες, υλοποιήθηκε στα Ιωάννινα από 8 νέους και νέες, βλάχικης καταγωγής ως επί τω πλέιστον.

     Στόχος της ομάδας μας, όπως εκφράστηκε με το πόνημα αυτό, ήταν η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η δημιουργία σημείου αναφοράς της βλάχικης κοινότητας Βαθυπέδου Ιωαννίνων, η πρωτοποριακή και καινοτόμα όσον αφορά στην ψηφιακή της διάσταση δραστηριότητα, μα και η μοναδική σε ότι αφορά στο περιεχόμενό της για το Βαθύπεδο, η προβολή και ανάδειξη της βλάχικης πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και η αποτύπωση-καταγραφή της πορείας του βιωτικού επιπέδου των βλάχων μέσω της πορείας της χώρας στην Ε.Ε.

     Πιστεύουμε πως η προσπάθεια αυτή τελεσφόρησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η θετική σας ανταπόκριση μας δίνει ώθηση για νέες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

     Οι βλάχοι της Ελλάδας αποτελούν ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ήταν πάντοτε πρωτοπόροι στους αγώνες του έθνους για ελευθερία και πολιτιστική ανάταση και συνέβαλαν και συμβάλλουν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της έννοιας του ελληνισμού, στο παρόν και στο μέλλον. Αυτή τη δημιουργική δύναμη του βλάχικου στοιχείου θέλουμε να διατηρήσουμε και να ανδείξουμε άσβεστη, συναισθανόμενοι το βάρος και το χρέος μας ως συνέχεια των προγόνων μας.


Καλή περιήγηση.

Χρήστος Ι. Μπάφας


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . Η παρούσα δημοσίευση [ανακοίνωση] δεσμεύει μόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»